قسمت دوم: بالاخره خدا پیروز است!
مقالهای که پیش روی شماست به بررسی شش آیه از آیات قرآن در باره وعده جهانی حکومت حضرت مهدی خواهد پرداخت.
مقاله را میتوان در این جمله خلاصه کرد که خداوند در این آیات تحقق یک حکومت الهی و عادلانه را در سراسر کره زمین وعده داده است و شکست کفر و نفاق و فسق، و طنین انداز شدن ندای اللَّه اکبر و توحید را در سراسر زمین حتمی دانسته که این وعده تا کنون محقق نشده است لیکن حتماً روزی محقق خواهد شد و این همان روز قیام حضرت مهدی است.
«هُوَ الَّذِی أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَی وَدِینِ الْحَقِّ لِیُظْهِرَهُ عَلَی الدِّینِ کُلِّهِ وَلَوْ کَرِهَ الْمُشْرِکُونَ» 1
«هُوَ الَّذِی أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَی وَدِینِ ا لْحَقِّ لِیُظْهِرَهُ عَلَی الدِّینِ کُلِّهِ وَکَفَی بِاللَّهِ شَهِیدًا» 2
نکتهها:
1- خداوند پیامبر خویش را با هدایت و دین حق فرستادهاست.
2- دین اسلام را بر تمام ادیان پیروز خواهد کرد.
3- این پیروزی انجام خواهد گرفت؛ گرچه خوشایند بتپرستان نباشد.
4- در اینکه این پیروزی در چه زمانی رخخواهد داد، بر پایه روایات شیعه و اهلسنت زمان ظهور حضرت مهدی خواهد بود و در زمان آن حضرت است که اسلام در تمام کوی و برزن حاکم، و بر همه ادیان پیروز میگردد.
5 - برخی از مفسران گفتهاند مراد از پیروزی، چیرگی در منطق و استدلال است، ولی به نظر میرسد که مراد پیروزی ظاهری است؛ گرچه اسلام از نظر منطق بر همه ادیان غالب است.
نظر مفسران قرآن کریم:
در جامع البیان آمده است: تحقق این آیه به هنگام نزول عیسیعلیه السلام است که دجال کشته میشود و تمام ادیان پیرو او خواهند بود. 3
ابنجوزی گفته است: در آیه دو احتمال است: 1- نزول عیسیعلیه السلام 2- از سدّی نقل شده است که مراد خروج مهدی است. 4
در تفسیر نمونه آمده است: البته مرحله نهایی این پیشروی (پیشروی اسلام) به عقیده ما با ظهور حضرت مهدی - ارواحنا فداه - تحقق مییابد؛ که این آیات خود دلیل بر آن ظهور عظیم است.... 5
در تفسیر احسن الحدیث آمده است: مصداق کامل آن دو آیه در وقت ظهور حضرت مهدی - صلوات اللَّه علیه وعلی آبائه - خواهد بود؛ گرچه در زمان نزول نیز (اسلام ) بر همه ادیان جزیرة العرب پیروز گردید.
جمع بندی:
اقوال را میتوان در سه قول جمع بندی نمود:
1- مراد قیام حضرت مهدی است. این قول دارای طرفداران بیشتری است و در روایات شیعه نیز آمده است و نیز عدهای از اهلسنت به آن قائل شدهاند.
2- مراد نزول حضرت عیسیعلیه السلام است. فقط برخی از اهلسنت به آن معتقد هستند.
میتوان گفت این دو قول به یک قول باز میگردد. چون نزول حضرت عیسی با قیام حضرت مهدی همزمان است.
مراد از غلبه، پیروزی در منطق و استدلال است، که دین اسلام از نظر استحکام منطق بر تمام ادیان چیره است.
گرچه این مطلب صحیح است که دین اسلام در منطق حاکم است، به نظر میرسد مراد از آیه، پیروزی و غلبه ظاهری و ایجاد حکومت اسلامی است؛ به طوری که در تمام نقاط زمین ندای اسلام شنیده شود و از شرک خبری نباشد.
سید عباس سید کریمی حسینی
تنظیم برای تبیان: حسین عسگری
1. توبه/33:9 - صف/9:61.
2. فتح/ 28:48.
3. ابنجریر طبری، پیشین، ج 1، ص 150 و ج 26، ص 141 و ج 28، ص 112.
4. ابنجوزی، زاد المسیر، ج 3، ص 290.
5. ناصر مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج 2، ص 84.